Vad är en e-cigarett?

Rökning en tobak cigarett bränner tobak. En elektronisk cigarett fungerar helt annorlunda. I en e-cigarett upphettas en vätska och omvandlas till ånga. Användaren andas inte rök, men ånga. Elektronisk rökning kallas därför också ångor vilket du kan läsa om här .

En e-cigarett består av:

Batteritid En sprejflaska eller förångare: detta är ett elektroniskt styrt värmeelement. En flytande patron: en fyllning med E-vätska eller e-vätska. Vätskan innehåller vatten, smaker, propylenglykol och/eller glycerol och mestadels nikotin.

Det finns idag en mängd olika e-cigarettmodeller på marknaden, i olika former och färger. Men det finns tre huvudtyper:

“Cigalike “eller” cigarette-look-a-likes ” modeller: den första generationen e-cigaretter som mycket liknar en klassisk cigarett. Modeller med en tank, som ser lite ut som en reservoarpenna. “Mods” (eller “avancerade personliga förångare”): mer komplexa tankmodeller som gör det möjligt för användaren att bestämma ett antal faktorer, t.ex. spänning.

E Cigarett
Vilka typer av e-cigaretter finns det?

Det finns flera generationer av e-cigaretter:
Första generationen

Den första generationen e-cigaretter efterliknade utseendet på den klassiska tobaks cigaretten. De består av två komponenter:

Ett batteri: ej uppladdningsbart (vanligtvis) eller uppladdningsbart En cartomizer som innehåller nikotin vätska och sprejflaska(cartomizer är den separata komponenten i bilden nedan).

se här, Klicka här, Läs här, Vape

Modellerna har ofta ett LED-ljus i slutet. Om du drar e-cigaretten tänds ljuset, som med en tobak cigarett.

Många cigalikes är engångsmodeller. De cartomizers (tankar) är sedan förfyllda. Så snart de är tomma kastas det tomma skalet bort. Dessa e-cigaretter kan användas tills de icke laddningsbara batterierna är platta. Men det finns också cigalikes med laddningsbara batterier och utbytbara cartomizers.
Andra generationen

Från och med andra generationen har e-cigaretter ett helt annat utseende. De är större och har följande delar:

Ett batteri: dessa batterier är kraftfullare och laddningsbara. Ett annat tanksystem (rörtank). Det finns två typer som fungerar på samma sätt, nämligen finfördelare och clearomizers. Användaren sätter e-vätskan i tanken, där den värms upp. När tankarna är tomma kan det fyllas på. Vätskan lagras och erbjuds till försäljning i en påfyllningsbehållare. Munstycke (droppspets): detta har ingen ytterligare funktion än att föra ångan från clearomizer/atomizer till munnen. Användaren andas in genom munstycket för att förånga och andas in i e-vätskan.

Reservdelar Elektronisk Cigarett

Batteriet aktiveras genom att trycka på en knapp och dra munstycket på e-cigaretten. På detta sätt görs kontakt med förstärkaren, som består av en säkring och ett värmeelement. Säkringen absorberar eller suger e-vätskan. En spole eller spole, snurrade runt säkringen och ansluten till batteriet, värmer sedan vätskan. Det avdunstar en del av det.

När användaren drar e-cigaretten måste knappen tryckas varje gång.
Skillnad mellan en sprejflaska och clearomizer

Atomizers kom på marknaden för att ersätta cartomizers-systemet. Clearomizers uppfanns för att minska risken för läckage från en sprejflaska. De båda arbetar på samma sätt, men en clearomizer kan helt demonteras för rengöring och har ofta en utbytbar spole. Detta gör livslängden längre.
Atomizer Clearomizer
Tredje och fjärde generationen

Den tredje och fjärde generationens e-cigaretter eller “mods” har ännu fler tekniska möjligheter. Detta gör det möjligt för användaren att styra ett antal element enligt sina egna önskemål, såsom lufttillförsel och spänning. De har ett ännu kraftfullare batteri och ofta två värmeelement (spolar).

E-cigaretter kommer därför i en mängd olika modeller, former och färger. Det finns ett brett utbud av batterier, finfördelare och munstycken. Skillnaderna i de befintliga typerna och varumärkena beror huvudsakligen på luftflödeshastigheten( krävs för produktion av ånga), tryckfallet, tiden som vätskepatronen varar, produktionen av ångan, …
E Cigaretter
Vilka typer av E-vätskor finns det?

Vätskan kallas ofta E-vätska, e-vätska och ibland även e-juice.

Vätskan innehåller vatten, smaker, propylenglykol och/eller glycerol och mestadels nikotin. Användaren kan välja mellan olika nikotinnivåer. Dessa uttrycks i mg / ml, t. ex. 11 mg / ml. I aromer eller smaker finns det oändligt val: fruktsmak, tobakssmak, smaker som hänvisar till örter, alkohol, godis, choklad, kaffe, karamell, …

Denna vätska indunstas i e-cigaretten. Propylenglykol ger den synliga ångan.
Nikotin

De flesta tobaksrökare som röker (också) använder flytande patroner med nikotin. När allt kommer omkring behöver rökare detta ämne för att behålla sin nikotinberoende. Nikotin är i inandad och utandad ånga. Det är så rökaren får sin dos. Så nikotin behöver inte komma från tobak. Men det finns också vätska som inte innehåller nikotin.

Andra och tredje generationens e-cigaretter är mer effektiva källor till nikotin än första generationens e-cigaretter. I vilken utsträckning en e-cigarett släpper ut nikotin beror också på nikotinhalten i vätskan, på vätskans sammansättning och på användarens “puffing” (eller “vaping”) teknik.

Vill du se hur en e-cigarett fungerar?